Geslaagd en sfeervol Juudster Memorial

Bestuurslid Judith Valkenburg van de Stichting Denksport Promotie Nederland (SDPN) overleed veel te vroeg op 24 februari 2018. De SDPN organiseerde derhalve op zondag 22 april 2018 een Juudster Memorial schaaktoernooi in het Jannes van der Wal Denksportcentrum te Groningen. Er kwamen maar liefst 52 schakers van alle speelsterktes op af en die bewezen geheel in de sfeer van Judith (Juudster – haar naam in Wordfeud) dat er ook op een heel gezellige manier kan worden geschaakt. OK, het mooie weer werkte natuurlijk ook wel mee.

Toptoernooi
Het Open toernooi werd uiteindelijk gewonnen door de twee sterke jonge meesters Lucas van Foreest (ook de komende zomer in het Leiden Chess Tournament te zien) en Ivo Maris die beiden 6½ punt uit zeven ronden verzamelden. Maris kreeg op weerstandspunten een envelop met kleine geldelijke inhoud.

Als het aan de organisatie ligt wordt dit een jaarlijks terugkerend evenement in Groningen. Op bijgaande foto rechts ziet u Lucas van Foreest (wit) tegen de regionale meester Floris van Assendelft (Zoetermeer). Hij zou die partij winnen en als gezegd bovenin eindigen.

Reetlozengroep
In een invitatiegroep van acht deelnemers met de naam ‘Reetlozen’ zonder of met een lage rating (thuisschakers) eindigde zus Maaike Valkenburg als eerste met een fraaie score van 6½ punt uit zeven ronden. Voor het verslag zie verder op deze vorige pagina.
In het toernooi zouden ook vier meiden spelen die in het noorden bekend staan als de ‘SISSA sisters’. Deze meiden spelen hun partijen met een roze Dame in het spel. Ook in de regionale competitie van de NOSBO met speciale toestemming van de competitieleider! Geheel in lijn met het gedachtegoed van Juudster schonk Maaike die eerste groepsprijs van 64 euro aan de ‘Sisters’ om na hun eerste wedstrijd in de nieuwe competitie met zijn allen na afloop een borrel te gaan drinken.
Voorwaar in de geest van Judith.

(Jean)