Het begint erop te lijken dat iedere column om corona draait – wat op zichzelf niet vreemd is, daar corona immers krans betekent en daar kun je makkelijk omheen draaien, of mee draaien (rozenkrans), of draaierig van worden (bier) of wat dan ook.

Helaas zijn de meeste verhalen over corona zeer negatief en wordt er met allerlei vingers gewezen naar de schuldigen: regering, oppositie, jongeren, ouderen, eigenlijk alles en iedereen behalve MOI* natuurlijk. Want MOI staat boven, buiten, maar zeker niet achter de wet. Maar goed, corona duurt nu al zo lang dat er toch ook eens naar de voordelen gekeken moet worden. En dan bedoel ik niet die schone lucht enzo, want dat is alweer passé, nee het gaat hier om persoonlijke winst. En die kan vooralsnog in ieder geval in Frankrijk geboekt worden. Want daar zijn mondkapjes verplicht in winkels en alle gelegenheden waar meerdere mensen binnen een aantal muren bij elkaar zijn. De enige uitzondering is de zitplaats aan je tafeltje in het restaurant, daar mag ie af, maar op weg er naartoe moet je wel gekapt zijn.
Puffend achter mijn masker in de plaatselijke supermarché kwam ik onze Franse buurman tegen. Deze stakker heeft een x-aantal jaren geleden een ongeluk gehad waardoor hij zijn onderkaak mist. Zijn open mond bij onze eerste ontmoeting was dus niet het gevolg van het feit dat mijn aanblik hem de adem benam, nee hij kon domweg niet anders. Dat dit geen gunstig effect op zijn humeur heeft is niet meer dan logisch. Ofschoon een zuinig Bonjour hem nog wel van de lip rolt als ik langsloop, hangen zijn schouders steevast in de je-ne-suis-pas-content-stand.

Tot het mondkapje!
Was hij tot nu toe zuinig met zijn zinnen (met dank aan Herman van Veen**) en keken zijn ogen nimmer vrolijk, nu liep hij uitgelaten rond bij de super. Hij groette me vrolijk, waarschuwde me voor de op komst zijnde l’orage en babbelde er vrolijk op los. Zijn gezicht ging schuil achter een vrolijk gebloemd stukje stof. Ik zag alleen zijn ogen, het viel absoluut niet op dat zijn halve gelaat miste en hij bloeide daar zichtbaar door op; hij huppelde nog net de deur niet uit, maar het scheelde niet veel.

Dit bracht me op de gedachte dat de doelgroep veel groter is dan louter kaaklozen, immers mondkapjes zijn ook een uitkomst voor mensen die ontevreden zijn over bepaalde onderdelen van hun gelaat. Dus weg met de pukkels, bloemkoolneuzen, hazenlippen, rimpels, mislukte botoxlippen, onderkinnen, etc. Welkom mondkapje! Bienvenue aux masques! Waar wacht (zit niet te t)rutte nog op, maak de mondkapjes zo snel mogelijk verplicht, in winkels, restaurants, alles met vier muren en een dak, en niet alleen dan, nee, continu die kap op, kondig een maatregel af dat ze alleen ’s nachts in bed in het donker afgedaan mogen worden, zodat alle Menschen Brüder werden können!
Eh……. Ok, ik begrijp het, dat gaat te ver. Helder, don’t worry, ik kap ermee.…

Maaijveld

*Voor de luie varkens die het zelfs te veel moeite vinden om Google Translate te openen:
– MOI – mij/ik
– passé – voorbij
– supermarché – supermarkt (DIE was wel duidelijk, toch?)
– bonjour – goedendag
– je ne suis pas content – ik ben niet tevreden
– l’orage – onweer
– etc – etcetera – enzovoort (moet ik dan ALLES uitleggen?)
– bienvenue aux masques – welkom mondkapjes

**Uit: Zuinig met haar zinnen, Herman van Veen

Last Modified: augustus 10, 2020