Bevrijdingsdag lijkt op de inwoners van Leiden wel een heel bijzonder effect te hebben: het aantal mensen op straat is in een week tijd verviervoudigd. Waar een intelligente lockdown de Nederlander wekenlang zoet hield – wie wilde er nu voor dom versleten worden –lijkt het product van Rutte uitgewerkt te zijn. Net als die kwetsbare doelgroep van wie sommigen vinden dat die hun tijd nu wel gehad hebben. Maar zulke mensen hebben dan ook bretels nodig om de broek op te houden, in tegenstelling tot de doodverklaarde generatie, die hun brood nog met echt werk op de plank wist te krijgen.

Maar hoe gaat Nederland het probleem van de massale overtredingen aanpakken? Boetes helpen niet, of niet genoeg. Wellicht dat hardere maatregelen meer effect hebben: de coronaregels overtreden? Dan onderaan de wachtlijst voor de IC, of zelfs uitsluiting van een ziekenhuisopname. En de overleden zondaar vervolgens begraven in eigen tuin. Geen genade!

Wellicht kunnen we toch nog een poging wagen om de burgerij van onze gemeente – met ooit (nog steeds?) het laagste IQ van Nederland – tot inkeer te brengen. En hoe kun je dat nu beter aanpakken dan via welk schermpje dan ook. Want als er iets is waar Nederland massaal te vinden is, dan is het wel online. Telefoon, PC, TV, any device, you name it, en we zitten er (boven)op. Dus waarom niet een kort filmpje waarin potentiële coronalijers met een coronakransje in beeld gebracht worden? Er zullen toch wel cijfers bekend zijn over het percentage kanshebbers? Een soort ‘Person of interest’ waar mensen op straat in een soort fotolijstje gemarkeerd worden. Nu geen lijstje maar een krans van corona – ja dat is dubbelop, ik weet het. Je zoomt dan in op een bepaald gedeelte van de stad, bijvoorbeeld het plantsoen en dan zie je een op de zoveel hoofdjes met een coronakrans. Dan nog even een niesbui in beeld met uitwaaierende spetters of een hardloper die het zweet des aanschijns ook eerlijk deelt met z’n achtervolgers en we zijn weer bij de les. Een beeld zegt nog altijd meer dan duizend woorden. Dus Rutte, vergeet de intelligentie-strategie maar en ga over op beeldverhalen.

 

 

Last Modified: mei 6, 2020